Mevsimine Göre Beslenmenin Önemi
Mevsimine Göre Beslenmenin Önemi
Mevsiminde Ürünlerin Tatları Gerçektir
Mevsiminde satılan sebze ve meyveler olgun olarak toplanarak market ve pazarlarda yerini alır. Bu ürünler hem taze hem de lezzetlidir. Ağaçta doğal olarak olgunlaşan ve doğru zamanda hasat edilen meyve ve sebzeler tüketim için seçildiğinde, çok daha fazla lezzet ve besleyiciliğe sahip olacaktır. Çoğumuz, kışın yediğimiz sulu ve tatlı bir portakalın tadını yazın bulamayız. Ya da yazın yediğimiz bir karpuzun tadına kış denk gelmek oldukça zordur.
Mevsiminde olmayan ürünlerin bizlere ulaşması için bıraktıkları karbon ayak izi yüksektir. Aynı zamanda bu ürünleri taşırken, nakliye sırasında bozulmamaları için erken hasat edilmeli, soğuk zincirde taşınmaları gibi ürünün özelliğine bağlı çeşitli taşınma koşulları vardır. Ürünleri raflara çıkmadan önce olgunlaştırmak gerekebilir, bu aromayı büyük ölçüde azaltır ve tadı değiştirir. Mevsiminde yenmeyen bir yeşil elmayı düşünün üzeri yemyeşil ancak içi yarı çürümüş olabilir…
Daha Uygun Fiyatları Vardır
Çiftçiler, mahsulün mevsiminde olması nedeniyle bol miktarda ürün hasat ettiğinde, ürünün maliyeti düşecektir. Bölgenizde mevsimde ürünler yerel olarak tedarik edildiğinde, lojistik masrafları ve depolama gerekli değil olmayacak semt pazarları ve çeşitli marketlerde tüketiciye hemen sunulabilecek, bu nedenle tüketiciye yansıtılan üretim maliyetleri azalacaktır. Mevsiminde olmayan ürünler satın aldığımızda, lojistik ve depolama gibi farklı maliyetler ortaya çıkacaktır.
Ürünlerde Kullanılan Kimyasalları Bilmek Zordur
Meyve ve sebzeler yurtdışından tedarik edildiğinde, pestisitler, herbisitler ve fungisitler için düzenlemelerinin ne olduğundan emin olamazsınız. Dünya birçok ülke üretimde kullanılan kimyasallara karşı çeşitli yasa ve uygulamalara sahip olsa da, her ülkenin aynı hassasiyette olduğunu söyleyemeyiz.
Mesela, bazı tarım alanları, aynı bölgede bulunan sanayi bölgeleri nedeniyle çok yüksek ağır metal ve diğer zehirli kimyasallara sahip olabilir. Ya da mesela sarımsak gibi ürünler ağartılarak ve uzun yolculuklara dayanmaları için çeşitli kimyasallar püskürtülerek yola çıkar… Mevsiminde olmayan meyve ve sebzelerin birçoğunun, gemilerde hiç birimizin yapmadığı uzun mesafeli yolculuklar yaptığını söyleyebiliriz.
Ürünleri mevsiminde daha uygun fiyatlı olarak alarak, kendiniz saklayabilirsiniz. Turşu yapmak, reçel yapmak, kurutmak ve dondurmak bu yöntemlerden bazılarıdır.
Vücudunuzun Doğal Beslenme İhtiyaçlarını Destekler
Mevsimlerin bize sunduğu meyve ve sebzelerin içeriklerini incelediğimizde doğanın mucizesini daha iyi anlıyoruz. Her mevsim meyve ve sebzesi vücudumuzun o mevsimde ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sunuyor. Kış aylarında doğa bize turunçgillerle ilgili birçok ürün sunar, bu ürünler özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonları önlemek için çok önemli olan C vitamini açısından yüksektir. Sert çekirdekli meyveler gibi (kayısı, şeftali erik vb.) yaz yiyecekleri bize ekstra beta-karoten ve diğer karotenoidler sağlar, bu da bizi güneşin zararlarına karşı korur, ayrıca daha fazlasını sağlar.
Yerel Üretimi Destekler
Mevsimsel beslenme, mevsim dışı ürünlere olan talebi azalttıkça, bölgenizde bulunan yerel üreticileri desteklemiş olursunuz. Bu da aynı zamanda, daha az nakliye, daha az depolama, daha az işlem anlamına gelir.
Şehir hayatının içerisinde her zaman yerel ve mevsimsel olarak beslenmek mümkün gözükmese de tercihlerimizi yaparken mevsim sebze ve meyvelerine yer vermek ve mümkünse ürünlerin üretim yerlerine bakmak önem taşır. Sağlığınız, bütçeniz ve gezegenimiz için siz de mevsimsel beslenin!
Yorum Yap